Reverse proxy

Je kunt de NAS ook instellen als een omgekeerde proxy server die verzoeken van het internet naar de juiste apparaten of poorten overdraagt. Dit is bijvoorbeeld handig om een subdomein naam aan te maken: subdomein.domein.nl bijvoorbeeld. Vaak zul je merken dat de toegang tot de muziek of foto’s van de NAS van een PC die achter een firewall staat, niet mogelijk is. De toegang tot de domeinnaam met daarachter een poortnummer (bijvoorbeeld domeinnaam.nl:5567) wordt geblokkeerd.

reverse proxy

Een reverse proxy is dus een soort proxy server die de resources op verzoek van een klant ophaalt van een bepaalde server. Deze resources worden aan de klant teruggeleverd alsof ze van de proxy server zelf afkomstig zijn. Waar een proxy server (klik voor meer uitleg) functioneert als een intermediair om contact te leggen met welke webserver dan ook, fungeert een reverse proxy als een intermediair voor de specifieke servers of apparaten voor welke klant dan ook.

Als je dus net zoals ik ook vanuit je werkplek bij je muziek wilt komen vanaf de PC op kantoor, dan kun je de reverse proxy gebruiken om het verkeer van buiten naar de juiste bestemming te leiden op de NAS. Stel dat je een subdomeinnaam wilt maken die als volgt luidt: muziek.domeinnaam.nl.

  • Breid het certificaat (voor meer uitleg over het installeren van een certificaat, klik hier) uit met de subdomeinnaam of maak een nieuw certificaat aan met daarin de bedoelde subdomeinnaam.
  • Stel de reverse proxy in. Vul bij poortnaam de subdomeinnaam in gevolgd door domeinnaam.nl. Toegangscontroleprofiel biedt de mogelijkheid om alleen bepaalde IP adressen toegang te geven tot de reverse proxy. De hostnaam is gelijk aan het interne IP adres van de NAS. De poort bevat het poortnummer waarop de betreffende applicatie (muziek, video, etc.) bereikbaar is.

reverse proxy synology nas

  • De samenvatting van de reverse proxy ziet er dan als volgt uit:

reverse proxy synology nas menu

  • Zorg voor een strak vastgelegd toegangscontrole. Je wilt dat alleen maar specifieke IP adressen toegang tot de NAS verschaft wordt. Vanzelfsprekend je eigen IP adres thuis maar bijvoorbeeld ook dat van je werkgever.

toegangscontrole bij reverse proxy

Succes met de reverse proxy server!


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *