Zuid-Limburg

Begin van het heuvellandschap bij Geleen

afbeelding met landkaart knipsel van het begin heuvellandschap bij Geleen

Als tweede landschap is een bescheidener heuvellandschap gekozen, namelijk de eerste heuvels waar je tegenaan rijdt komend vanuit het noorden. Bij Beek of bij Geleen. In het ‘bergdorpje’ Sweikhuizen overbrug je 55m hoogteverschil tussen het dal van de Geleenbeek (Biesenhof) en het plateau van Puth (110m). Daartussen bevinden zich twee droogdalen, de vloedgraaf richting Danikerbos en de sleyerweg bij het Stammenerbos. Ook hier kun je mooie wandelingen maken met genoeg gelegenheden voor verpozing onder, midden of bovenaan de berg.

Heuvellandschap Geuldal

afbeelding kaart heuvellandschap Gulpen Epen Vaals

Het bijzondere heuvellandschap tussen Geul en Sinselbeek is niet alleen on-Nederlands maar ook voor Limburgse begrippen een ander landschap met hogere heuvels, geen kleilagen van löss, maar leisteen en grind aan de oppervlakte. Het is een mooi gebied om te wandelen, te MTB-en of te langlaufen in de winter. Het hoger gelegen Vijlenerbos 200m-300m NAP is toch zo’n twee graden kouder dan het maasdal 20km verderop. Prachtige vergezichten en landschapswisselingen zie je wanneer je een wandeling maakt langs de Geul, Camerig en Cotessen. Zuidwaarts zie je de Hoge Venen in België liggen, op ca 35km afstand (vogelvlucht).

Het landschap tussen Eys en Simpelveld is gekenmerkt door het dal van de Eyserbeek die zich slingert langs de rand van het relatief hoog gelegen vrouwenheide (214m) van Bocholtz naar Gulpen. Hier zie je steile heuvels met fraaie bossages en stuwwallen tussen de akkers.