Gebruik van de Synology NAS

Wat is een NAS?

Hoe haal je het meest uit een NAS? Met een zogenaamde Network Attached Storage heb je de beschikking over een server thuis die je voor allerlei doeleinden kunt inzetten. De NAS is een opslagmedium dat op het netwerk aangesloten is. NAS-apparaten zijn in feite volwaardige fileservers. Dat is dan ook een functie die vaak gebruikt wordt.

Wat kun je ermee?

Je creëert je eigen backups vanuit PC of telefoon naar de NAS toe. Een stap verder is het opzetten van een synchronisatie van bestanden tussen PC en NAS. Zo bewaar je altijd een kopie van alle bestanden op de NAS die dan als centraal punt fungeert voor de PC’s en telefoons die verbonden zijn met de NAS. Synology ondersteunt dit met gebruiksvriendelijke applicaties die je op je PC of telefoon kunt installeren. Je benadert de NAS dus in principe altijd vanuit een aangesloten apparaat.

Een NAS voor thuisgebruik heeft ruimte voor één, twee of vier harde schijven. Met twee of meer schijven is RAID mogelijk. Dit is een manier om gegevens over meer schijven te verdelen. Met een double-bay NAS dus met twee schijven weet je (vrijwel zeker) dat de gegevens altijd verzekerd zijn bij uitval van een schijf.

Hoe configureer ik de NAS?

Voor het configureren van de basisinstellingen op de NAS verwijs ik naar de overzichtelijke handleidingen op downloadcenter van Synology. Er zijn er twee. Een voor het installeren van de hardware zelf en een die de handleiding biedt voor het gebruik van de NAS.

In een serie berichten ga ik in op de installatie van handige functies voor thuis en kleinzakelijk gebruik. Ik maak gebruik van een DS923 waarover ik een update heb geschreven en een oudere  DS218+ NAS waarvan ik het werkgeheugen tot 6GB heb uitgebreid. In het gegevensblad staan de specificaties beschreven.

Zo haal je het meeste uit je NAS!