De alfa bear trail in Schinnen

20221113 092148
Trailen in het Zuid-Limburgse heuvelland

Op zondag 13 november staat voor mijn zoon Matthias en mij een prachtige trail run op het programma.

Ik kijk er naar uit,

  • Omdat ik dit samen mag doen met mijn zoon.
  • En omdat het parcours door mijn geboortestreek heenloopt waar ik in mijn jeugd al aan het trailrunnen was in de hellingbossen van de Geleenbeek. Alleen, toen heette het nog niet trailrunnen maar had je het gewoon over rennen.
Het parcours

Tussen de westelijke en oostelijke mijnstreek ligt een groen heuvelachtig gebied dat tijdens de mijnwinning onaangetast is gebleven. Er is geen industrie, alleen landbouw en kleinbedrijf. Het landschap golft ‘op en neer’ met coulissen van groene loofbossen op de hellingen. De Geleenbeek heeft in de (voormalige) gemeente Schinnen, nu gemeente Beekdaelen geheten, een betrekkelijk steil dal uitgesleten tussen Daniken en Schinnen.

alfa bear trailrun Schinnen 24 km,alfa bear,hardlopen,stammenderbos,danikerbos

De trail run is georganiseerd door Bearsports die de trail als volgt inleiden:

Deze wedstrijd is een pareltje aan de rand van het mooie Zuid-Limburgse Heuvelland met een onovertroffen start en finish bij de Alfa bier brouwerij in het pittoreske Thull (Gemeente Beekdaelen). De Alfa brouwerij, met het beste pils ter wereld, zal jullie met open armen ontvangen in hun geheel nieuwe brasserie.

Het parcours start direct met een klim naar de Krekelberg tussen Schinnen en Vaesrade. De foto is genomen bij de eerste klim. Via de Kakkert bij Wolfhagen en de Botkoel van Puth komen we uit bij de hellingbosjes tussen Puth en Terborgh. Vader/Opa Harry staat klaar met de fotocamera. Hij is een fervent hardloper en mountainbiker geweest en kent de omgeving op zijn broekzak. Hij geniet van de pogingen van zijn zoon en kleinzoon om de stoere heuvels in zijn omgeving te bedwingen!alfa bear trailrun Schinnen 24 km,alfa bear,hardlopen,stammenderbos,danikerbos

Vervolgens lopen we door via het Stammenderveld naar het Danikerbos bij Geleen. Het ligt tegen de Geleenbeek aan en biedt fraaie beuken- en dennenbossen op steile hellingen aan. Een voormalige grindgroeve is in het parcours opgenomen die zo steil is dat je met handen en benen omhoog moet klauteren. De tocht voert verder langs de Geleenbeek om onderaan het dorp Sweikhuizen de Pepelsberg aan te bieden. Genieten van het uitzicht is er niet echt bij, want voor we het weten zijn we bezig met de volgende afdaling en beklimming van de zandberg in het Stammenderbos.

photo capture trail run alfa bear Deze zandberg is niet alleen zwaar omdat je door het zand heen loopt maar ook omdat het hoogteverschil met 50m het grootst is van de beklimmingen. Inmiddels is Matthias voor me uitgesneld. Ik zie hem nog wel voor me uit lopen maar hij wordt steeds kleiner. Ik zie het als een aanmoediging om hem op de hielen te blijven zitten en door te blijven lopen!

De trail run is 24 km lang met 560 hoogtemeters. Het is een prachtige tocht door een gevarieerd stukje heuvelland. Na 2 uur en 21 minuten komt Matthias over de finish. Hij heeft een geweldige prestatie geleverd! Ik kom vier minuten later aan en ben blij dat het erop zit. Het water in mijn trailrun-rugzak is op en ik les mijn dorst bij aankomst met suikerrijke cola. Dat is wat ik nodig heb.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *