Update over nieuwe DS923 model

ds923
DS923+

Synology heeft in het najaar van 2022 een nieuwe NAS uitgebracht, de DS923+, die een flink aantal verbeteringen bevat ten opzichte van voorgangers. Ik heb de gelegenheid gebruikt om de huidige NAS DS218+ vervangen voor de DS923+. De oude DS218+ blijf ik gebruiken, maar voor specifieke toepassingen zoals VPN Server, agendabeheer en Surveillance Station.

De DS923+ beschikt over 4 sleuven die via een uitbreidingsmodule (met 5 sleuven) te vergroten zijn naar 9 sleuven. Vier sleuven met een capaciteit van elk 4TB is voor mijn gebruik echter ruim voldoende. Voordeel is dat vier sleuven het mogelijk maken om een RAID-10 configuratie in te richten.

RAID 10

RAID, oorspronkelijk een afkorting voor redundant array of inexpensive disks en tegenwoordig voor redundant array of independent disks, is een dataopslagtechnologie, waarbij meerdere fysieke harde schijven gecombineerd worden tot één of meer logische virtuele opslageenheden met als doel de veiligheid, snelheid en/of capaciteit te vergroten. Een RAID-10 configuratie is een samenstelling van een RAID-1 en een RAID-0 configuratie.

RAID-0 (ook bekend als striping) is een configuratie waarbij een aantal schijven in een array wordt geplaatst en benaderd als één grote schijf. De gegevens worden in kleine (enige tientallen kilobyte) blokken (ook wel ‘stripes’ genoemd) verdeeld en op de verschillende schijven weggeschreven. Hiermee wordt een snelheidsverhoging bereikt omdat meerdere schijven tegelijkertijd gegevens kunnen ophalen of wegschrijven (bron: wikipedia.nl). RAID-0 is aldus een systemische opzet waarmee informatie op meerdere harde schijven wordt verspreid door data met elkaar te verweven. Dit betekent dat de toegangstijd tot het lezen of wegschrijven van de data wordt versneld. RAID-0 biedt echter geen foutcorrectie. Als één schijf uitvalt dan zijn alle gegevens van de hele array verloren. Daarvoor is RAID-1 nodig.

RAID-1 is een set van twee harde schijven, waarvan er één wordt gespiegeld om de opgeslagen data te beveiligen. Dit systeem heeft een hoge fouttolerantie en is daarom geschikt voor het opslaan van gevoelige gegevens.RAID-1 betreft dus het spiegelen van twee schijven, in het Engels ‘disk mirroring’ genoemd. Hierbij worden alle gewijzigde datablokken van de ene schijf direct gekopieerd naar een tweede schijf, waardoor een 1:1 kopie ontstaat. Omdat de data op blokniveau gekopieerd wordt, zijn beide schijven te gebruiken als boot-schijf (een schijf waarmee het systeem kan worden opgestart). De eenvoudigste manier van ‘disk mirroring’ betreft twee schijven aangesloten op één diskcontroller. Hiermee is het falen van een schijf geborgd, maar niet het falen van de controller.

raid10
Figuur 1 RAID 10 configuratie (wikipedia.nl):

RAID-10 is een combinatie van beide RAID configuraties. Het is ook bekend als RAID 1 + 0. Je verkrijgt RAID-10 door het samenvoegen van twee of meer RAID-1-apparaten in een RAID 0-array. Twee harde schijven worden bijvoorbeeld geassembleerd in RAID-1, twee andere harde schijven worden identiek geassembleerd, enzovoort. Het vereist minimaal vier schijven en altijd in even aantallen. Een geassembleerd cluster vormt een logische eenheid die wordt gekoppeld aan andere clusters om verweving mogelijk te maken, zoals het geval is met een RAID 0-systeem. De snelheid van RAID-0 en de betrouwbaarheid van RAID-1 worden derhalve gecombineerd. De redundantie van data in elke sub-eenheid zorgt voor veiligheid, terwijl de distributie van de gegevens op verschillende logische eenheden het lezen en schrijven versnelt.

Met de DS923+ kun je een RAID-10 configuratie samenstellen en voldoende bescherming aanbrengen terwijl je maximale lees- en schrijfprestatie overhoudt.

Werkgeheugen en processor

De DS923+ is uitgerust met een krachtige AMD Ryzen R1600 CPU processor met 2-core 2.6 (base) / 3.1 (turbo) GHz CPU frequentie. Het werkgeheugen is standaard uitgerust met 4 GB en via twee geheugensleuven uit te breiden naar 2 x 16 GB. Dit is wat Synology voorschrijft. Inmiddels heb ik de NAS voorzien van een extra geheugenkaart van 32 GB (in de tweede geheugensleuf) zodat het totale geheugen nu goed is voor 36 GB. Dat is heel veel. Wanneer je veel gebruik maakt van virtual machines of docker toepassingen, dan kan het geheugengebruik echter snel oplopen. Met circa 20 docker toepassingen in bedrijf, varieert het geheugengebruik op mijn NAS momenteel tussen 8 GB en 20 GB. De geheugenkaart heb ik aangeschaft op de site van Compuram. Deze site biedt overigens goed inzicht in de comptabiliteit van het NAS model met de verschillende geheugenkaarten.

LAN Poorten

Er zijn twee 1GbE LAN netwerkpoorten waarmee link aggregation kan worden geïmplementeerd. Met Link Aggregation kunt je het gedrag van de netwerkpoorten aanpassen wat betreft netwerkprestaties en betrouwbaarheid, waarbij je potentieel hogere overdrachtsnelheden bereikt en fouttoleranties biedt voor systeemomgevingen met hoge werklast of streamingvereisten. Naast de twee conventionele LAN poorten biedt de DS923+ de optie om de network connectiviteit te verbeteren van 1GbE naar 10GbE met de Synology E10G22-T1-MINI adapter. Deze module is door Synology ontworpen om het Synology-systeem snel en gemakkelijk te upgraden met 10GbE-connectiviteit. De ideale oplossing voor kleine ondernemingen en thuisgebruikers die maximale prestaties voor hun installatie willen: eenvoudig te installeren, lage implementatiekosten en ondersteuning voor vrijwel elke netwerkomgeving.

Cache SSD

Als je de NAS gebruikt als FTP server, voor web hosting (zoals voor deze site) of bijvoorbeeld voor docker toepassingen of virtuele machines, dan is er sprake van het voortdurend schrijven, ophalen en lezen van data. In deze situaties heeft het gebruik van een M.2 NVMe SSD Cache voordelen. Deze SSD cache drive is uitstekend geschikt als een soort van brug tussen de processor en de harde schijven. De data die veelvuldig wordt gebruikt kunnen veel sneller worden opgehaald van een M.2 NVMe SSD drive dan van de langzamere HDD SATA mechanische harde schijf. In essentie, leent de NVMe SSD drive de frequent gebruikte data van de primaire HDDs SATA harde schijven en ‘cachet’ deze op de SSD drive. De lees/schrijf prestaties van de SSD cache drive zijn veel beter (3100 MB/s tegenover 550 MB/s). Lees meer hierover op mariushosting. De SSD schijven zijn eenvoudig aan te brengen in de NAS; zie dit youtube filmpje. Ik heb de SSD’s van de SNV3410-serie aangeschaft, die speciaal zijn ontworpen door Synology. Elke schijf is goedgekeurd voor tot 400.000/70.000 4K willekeurige lees-/schrijf-IOPS1 tijdens de bruikbare levensduur van de schijf.

Specificaties
Migratie

Synology heeft een migratie assistent ontwikkeld om gebruikers te helpen van het huidige NAS model naar het nieuwe NAS model te gaan. Het stappenplan is hier te vinden. Mijn ervaring is dat de migratie goed werkt. Na zes uur migratie, inclusief de migratie van de data naar de nieuwe harde schrijven, is de migratie geslaagd. Het heeft me overigens meer tijd gekost om de netwerkinstellingen werkend te krijgen.

Lees ook dit artikel om de instellingen te configureren na voltooiing van de migratie:

  • Services, zoals QuickConnect, DDNS, DHCP Server en SSO Client
  • Bepaalde pakketten, zoals Synology Directory Server, VPN Server en MailPlus
  • Sync- en backup-gerelateerde pakketten, zoals Synology Drive Server, Hyper Backup, Shared Folder Sync en Cloud Sync
  • Overige packages, zoals Surveillance Station, Docker en Virtual Machine Manager

Vergeet daarnaast niet om de DNS instellingen aan te passen op de DNS server van je domein. Denk aan de poorten voor IPV6 waarmee elk apparaat ‘achter de router’ zijn eigen extern herkenbaar IPV6 adres krijgt. Het nieuwe NAS apparaat heeft een eigen IPV6 adres waardoor ook het opgegeven IPV6 adres in de DNS instellingen voor de corresponderende diensten dus moet worden aangepast.

Bij heavy duty gebruik is het DS923 model aan te raden. Snel, betrouwbaar en voorzien van uitbreidingsmogelijkheden voor diegene die daarin geïnteresseerd is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *