Moedig leiderschap door nieuwsgierigheid en gegrond vertrouwen

gegrond vertrouwen
Bewegen met kwetsbaarheid vraagt om nieuwsgierigheid en vertrouwen

Mijn vorige blog ging over moedig leiderschap en empathie. Vooral over hoe empathie een krachtig hulpmiddel kan zijn in het omgaan met kwetsbaarheid en het tonen van leiderschap. Aan de hand van het boek Dare to Lead ga ik door met de belangrijkste punten die ik heb opgeschreven uit het hoofdstuk over nieuwsgierigheid en gegrond vertrouwen.

‘Rommelen’ met kwetsbaarheid geeft de kracht en het emotionele doorzettingsvermogen om groots te durven. Maar ik leer het niet zo maar. Ik moet er wel wat voor doen. En niet te vergeten; het omgaan met mijn eigen kwetsbaarheid zal nooit comfortabel zijn.

 • Als ik niet kan bewegen in de zone van kwetsbaarheid, dan wordt het lastig om de spanning in tegenstellingen of paradoxen op te zoeken en deze om te zetten in initiatieven. Denk aan optimisme & paranoia, hard-op-de-zaak & zacht-op-de-persoon, nederigheid & ferm optreden, eenvoud & keuze, globaal denken & lokaal handelen, hoofdlijnen & aandacht voor detail, etc. Uiteindelijk is (moedig) leiderschap de kunst om te gedijen in een omgeving van dubbelzinnigheid en tegenstellingen.
 • Vertrouwen vereist van mij een open leerhouding. En om te leren is inspanning nodig. Zelfs zo dat Brown zegt dat het brein de inspanning of pijn moet kunnen voelen.
 • Nieuwsgierigheid lijkt makkelijk maar het veronderstelt onzekerheid en kwetsbaarheid. Brown citeert Einstein hierover: “If I had an hour to solve a problem, I’d spend fifty-five minutes thinking about the problem and five minutes thinking about solutions.” “It’s not that I’m so smart, it’s just that I stay with problems longer.” Laat ik nieuwsgierig zijn. Ik hoef niet de antwoorden te kennen of de juiste dingen te zeggen.

Curiosity says: No worries. I love a wild ride. I’m up for wherever this goes. And I’m in for however long it takes to get to the heart of the problem. I don’t have to know the answers or say the right thing, I just have to keep listening en keep questioning.

Het stevige gesprek – de rumble

Tips om een goed gesprek, een rumble, te starten:

 • ik ben nieuwsgierig naar …
 • wat ik hieruit opmaak, is…
 • vertel me meer…
 • dat is niet mijn ervaring….
 • ik vraag me af…
 • help me te begrijpen…
 • loods me nog een keer / opnieuw door je redenering…
 • we zijn allebei ingegraven in onze eigen loopgraven. mag ik je meenemen in mijn passie in deze?
 • vertel me waarom dit niet voor jou werkt…
 • ik ga van deze uitgangspunten uit; wat zijn jouw uitgangspunten?
 • welk probleem proberen we nu op te lossen?

Wat nog verder kan helpen bij het aangaan van moedige rumble gesprekken:

 • ga een half uur lang alleen fact-finding doen – geen conclusies trekken.
 • doe rollenspellen – wat gebeurt er in een relatief veilige omgeving van een rollenspel?
 • probeer het uit, doe het en kijkt wat gebeurt
 • maak aantekeningen en neem ze mee naar besprekingen

Nu ik in mijn MT bezig ben met het werkboek van Dare to Lead begint de boodschap van het boek ook meer in te dalen. Ik oefen meer met het voeren van een rumble gesprek. Bovendien sla ik twee vliegen in een klap: ik begrijp de ander beter en ik heb een veel beter zicht op de grondoorzaken van problemen. Komende weken ga ik verder hiermee aan de slag.

Oh ja, waarom het woord gegrond vertrouwen in de titel? Omdat ik vertrouwen mag hebben in een goede afloop van een rumble gesprek. En omdat ik erop mag vertrouwen dat ik dingen te weten kom die me helpen mezelf beter te leren kennen, de situatie, het probleem of wat dan ook de aanleiding was voor de rumble.

Volgende blog over waarden

In mijn volgende blog ga ik verder in op moedig leiderschap en waarden. Een overzicht van de blog serie over dit boek en mijn ervaringen heb ik hier gebundeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *