De rafelranden van Europa (Ivo van de Wijdeven)

boekomslag rafelranden van europa
Van begin tot eind

De rafelranden van Europa vertelt de complexe geschiedenis van de eenwording van Europa van het Griekse en Romeinse Rijk tot aan de Europese Unie anno 2016. Hoewel het boek inmiddels een jaar of vijf oud is, geeft het een inkijk in de ontwikkeling van Europa. Soms denken we dat het Europese project van eenwording met de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal begonnen is, maar de auteur Ivo van de Wijdeven zet de klok terug naar de Vrede van Westfalen in 1648 (zie ook verder hierover in deze boekbespreking). Met het uitgangspunt dat de naties soeverein zijn over hun eigen handelen en dat de natie het publieke belang moet dienen, zetten de Europese naties een grote stap vooruit.

Historisch perspectief

Wat de auteur uitstekend in perspectief zet, is de complexiteit in de relatie tussen de landen van Europa en de grenslanden of continenten. Europa grenst aan Rusland, Turkije, het Midden-Oosten en Noord-Afrika, en de invloed hiervan op de conflicten en oorlogen laat Ivo van de Wijdeven niet ongemoeid. De drijfveren van de spelers op het Europese toneel zijn vaak al eeuwenoud. Poetin, Erdogan en andere dictators in en buiten Europa staan dus in een veel langere traditie. Ver voor Poetin waren er de tsaren en het politbureau, ver voor Erdogan en Assad waren er de sultans van het Ottomaanse rijk.

Of zoals bol.com hierover stelt:

De conflicten die we vandaag de dag zien, hebben vaak wortels in het verleden. Grensconflicten zitten in zekere zin in het DNA van de wereldkaart. Reden te meer om dieper in de geschiedenis van de grenzen te duiken. In tegenstelling tot wat het cliché beweert, herhaalt de geschiedenis zich niet. Maar door het verleden te kennen, kunnen we het heden wel in perspectief plaatsen.

Ivo van de Wijdeven (1979) is historicus en politiek analist. Ook schrijft hij artikelen voor Geschiedenis Magazine en De Correspondent over uiteenlopende onderwerpen als de drijfveren van het Russische imperialisme, de grenzen in het Midden-Oosten, de opvang van Hongaarse vluchtelingen in 1956 en het Britse referendum over Europa in 1975. Artikelen die actuele ontwikkelingen in een historische context plaatsen.

Aanrader

Het boek is een echte aanrader voor iedereen die interesse heeft in Europa, het Europese project van eenwording en de historische context. Goed leesbaar, pakkend geschreven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *