De kleine Geschiedenis van België (Fred Stevens, Axel Tixhon)

book cover de-kleine-geschiedenis-van-belgie
België

Het buurland België heeft van jongs af aan mijn aandacht getrokken. Of het nu ging om de taal, radiozender Système 21 uit Luik, het mooie landschap van de Hoge Venen of gewoon de lekkere friet met zure mayonaise: het zo andere buitenland boeide me enorm.

Het land is slechts kort onderdeel geweest van het Koninkrijk der Nederland maar wel eeuwenlang verbonden geweest met de Nederlanden. In het boek over de Bourgondiërs heeft Bart van Loo beschreven hoe de Bourgondiërs hun heerschappij in Europa in de veertiende eeuw ten koste van de Fransen konden uitbreiden dankzij de rijkdom van Vlaanderen, Brabant, Henegeouwen en later in de vijftiende eeuw ook Holland, Zeeland en Utrecht.

Met bewondering kijk (of lees) ik naar de manier waarop de Belgische politiek uit impasses weet te komen, compromissen kan sluiten, eigen (Vlaams of Waals) belang toch op de lange baan kan schuiven, een corona crisis professioneel het hoofd weet te bieden, de economische kracht van de Vlaamse Ruit, de internationale aantrekkingskracht van de Antwerpse haven of het buitengewoon goede opleidingsniveau van de Belgen.

Gemeenschappelijke wortels van de Noordelijke en de Zuidelijke Nederlanden

Voor een Nederlander, ook niet voor een Limburger, is België goed te begrijpen. Het land ligt op een kruising waar de grootmachten van Europa hun invloed willen vestigen. Op die kruising lagen de Noordelijke Nederlanden niet – de grootmachten trokken erom heen: geopolitiek gezien onvoldoende interessant.

Van de Bourgondiërs kwam het (huidige) België in handen van Karel V uit het Huis van Habsburg om vervolgens na een godsdienstoorlog in de Spaanse Nederlanden te worden opgenomen.  Vervolgens kwam Napoleon langs, toen Koning Willem I, een afscheiding en onafhankelijkheid als land België, die steeds meer onder invloed van de franstaligen kwam te staan. Twee oorlogen trokken voorbij, een taalstrijd gevolgd door een economische emancipatie van Vlaanderen en de sociaal-economische teloorgang van Wallonië. Een gebied met heel wat wisselvalligheden waarvan de huidige politieke, economische en culturele situatie het resultaat is.

Voor Dummies

Het boek is in sneltreinvaart geschreven door twee auteurs met een Vlaamse en Waalse achtergrond. Fred Stevens is jurist, historicus en professor aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Katholieke Universiteit Leuven. Axel Tixhon is historicus, professor aan de Faculte´s Universitaires Notre-Dame de la Paix in Namen en directeur van het departement geschiedenis.

De geschiedenis is niet die van een staat, en nog minder van een natie of een identiteit. Meestal schrijven Belgische historici over de geschiedenis van hun natie Vlaanderen of Wallonië. De zienswijze van de auteurs is niet het resultaat van een compromis tussen historici aan beider zijde van de taalgrens. Het is ‘de vrucht van een gezamenlijke kijk op de geschiedenis, diepgeworteld in het universitair onderwijs…’.

In slechts 100 pagina’s komt de gehele geschiedenis van België aan bod. Soms zou je als lezer meer willen weten, zoals de Koningskwestie tijdens de tweede wereldoorlog of de taalstrijd. Dan kun je beter een uitgebreid boek hierover gaan lezen.

Beschouw het boek De kleine Geschiedenis van België als een kapstok om een inkijk te nemen in de geschiedenis van het land.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *