Wij willen hier geen avonturiers (Elco Lenstra)

wij willen hier geen avonturiers

‘Mijn overgrootvader duelleerde met zwaarden, was marinier, chirurg, romanpersonage in een bestseller, met medailles behangen oorlogsheld, auteur van medische artikelen over tyfus, hazenlippen en schotwonden in het hoofd, bergbeklimmer, prijswinnend jockey, sanatoriumdirecteur in China, grootgrondbezitter met privéchauffeur en volgens de nazi’s een volstrekt onbetrouwbare vrijmetselaar.’

Het leven van Ernst August Kaerger

Ernst August Kaerger (1879-1955) had eigenlijk bakker moeten worden in een slaperige provinciestad in Pruisen, net als al zijn voorvaderen. Een periode vol omwentelingen in het Duitsland van begin twintigste eeuw zou echter vele andere levens voor hem in petto hebben: zo werd hij onder meer marine-arts in koloniaal Namibië en China, opereerde hij tijdens de Eerste Wereldoorlog honderden jonge mannen op de slagvelden in Vlaanderen, verbond de vingers van de Rode Baron, was aanwezig toen SS’er Reinhard Heydrich zijn vrouw ontmoette, kruiste wegen met zowel keizer Wilhelm II als Adolf Hitler en redde zijn eigen zoons van de verschrikkingen aan het Oostfront tijdens de Tweede Wereldoorlog.

In Wij willen hier geen avonturiers reconstrueert Elco Lenstra, op basis van dagboeken, meters archiefmateriaal en honderden brieven, op meeslepende wijze het fascinerende leven van zijn overgrootvader, die getuige is geweest van talloze hoogte- en dieptepunten in de moderne Europese geschiedenis.

Recensie

Op het eerste gezicht dacht ik: wat moet ik met een boek van een onbekend iemand. Ik lees graag biografieën maar dan wel over aansprekende en bekende personen uit de wereldgeschiedenis. Dit boekt beschrijft de levensloop van een Duits earts in Namibië, China en Vlaanderen tijdens de Eerste Wereldoorlog. Naarmate ik meer te weten kwam over de persoon, raakte ik meer geboeid om het boek uit te lezen. Het is een familiegeschiedenis met een blik op de vroeg twintigste eeuw. Daarmee kan ik het boek niet vergelijken met andere boeken over de Eerste of Tweede wereldoorlog die ik in eerder berichten behandeld heb.

Dit boek handelt vanuit een persoon en zijn gezin. Hiermee creëert Lenstra een ander perspectief op de koloniale tijd van Duitsland in Afrika en China. De opkomst van het nationaal-socialisme plaatst Lenstra tegen de achtergrond van het gebrek aan alternatieve politiek-maatschappelijke stromingen. Weerstand bieden aan de nazi’s was zinloos en gevaarlijk maar Lenstra laat door dit verhaal zien dat er ook Duitsers waren met gezond verstand die het aandurfden om in ieder geval niet mee te doen.

Ik kan het boek aanraden voor iedereen die geïnteresseerd is in het verleden van Duitsland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *