De zeven steden laat zien hoe de wetenschap zich heeft ontwikkeld tussen de klassieke oudheid en de renaissance. Violet Moller bespreekt hoe de belangrijkste ideeën in de geneeskunde, de wiskunde en de astronomie werden bewaard en verbeterd, ondanks de verwaarlozing of vernietiging ervan als gevolg van plunderingen, oorlogen of verwoestingen.
Reis langs zeven steden in de oudheid
Moller schetst de afgelegde route langs zeven steden gedurende een periode van meer dan duizend jaar. Van het Alexandrië in de zesde eeuw en het negende-eeuwse Bagdad, naar het toenmalig islamitische Córdoba en het katholieke Toledo, naar Salerno’s middeleeuwse medische school en Palermo, de hoofdstad van Sicilië, tot uiteindelijk Venetië waar dankzij de drukpersen de verspreiding van kennis en wetenschap echt kon beginnen.
De wetenschap stond niet stil in de middeleeuwen
Het boek geeft inzicht in de geschiedenis van de wetenschap. De huidige geschiedenisboeken op school plaatsen de versnelling van de wetenschap in de context van de uitvinding van de boekdrukkunst, de renaissance en de verlichting. Deze versnelling had niet kunnen plaatsvinden als de wetenschappelijke kennis uit de klassieke oudheid niet bewaard gebleven was. Op een reis langs zeven belangrijke steden in het tijdvak 500 tot 1500 na Chr laat Moller zien hoe de nieuwsgierigheid en intellectuele dadendrang van diverse heerschappijen uit het Oosten en Westen hebben geleid tot een fundament voor wetenschappelijke ontwikkeling.
Aan de hand van historische manuscripten en figuren neemt Moller de lezer mee in de reis van duizend jaren. Het boek geeft een impressie hoe de kennis aan een zijden draadje hing; het had niet veel gescheeld of de kennis uit de oudheid over geneeskunde of wiskunde zou verdwenen zijn. Te koop hier online.