Israel (Noa Tishby)

israel klein
Een eenvoudige gids voor het meest verkeerd begrepen land op aarde

Het boek gaat over de fascinerende chronologische tijdlijn van de Bijbelse tijd tot vandaag van Israël: een van de interessantste landen ter wereld.

Israël is een kleine strook dor land. Het blijft al jarenlang een heet hangijzer en een stekelig onderwerp van debat. Maar hoewel iedereen een sterke mening over Israël lijkt te hebben, inclusief mezelf, hoeveel mensen kennen de feiten eigenlijk?

De Israëlisch-Amerikaanse Noa Tishby (actrice, producent, auteur en activist) adresseert deze informatiekloof in en met dit boek. Dit is niet het zoveelste geschiedenisboek. In plaats daarvan biedt Tishby een frisse, 360 graden-blik en brengt haar “passie, humor en diepe intimiteit” over naar het onderwerp Israël. Daardoor ontstaat een toegankelijk en dynamisch portret van een klein land met een buitensporige relevantie in de wereld. Door middel van hapklare brokken geschiedenis en persoonlijke verhalen, beschrijft Tishby de ontwikkeling van haar thuisland, beginnend in de Bijbelse tijd om vervolgens chronologisch, in sneltreinvaart, de belangrijkste ontwikkelingen te behandelen van WOI tot de oprichting van Israël tot de geschillen die het land en de regio vandaag de dag verdelen. Tishby pakt populaire misvattingen aan met een overvloed aan feiten, biedt kritische context rond controverses die de krantenkoppen halen en biedt een helder, intiem verslag van het rijk gecultiveerde land Israël.

Noa Tishby

Noa Tishby is een Joodse auteur en de voormalig speciaal gezant van Israël voor de bestrijding van antisemitisme en delegitimisering. Ze komt oorspronkelijk uit Tel Aviv, diende in het Israëlische leger voordat ze naar Los Angeles verhuisde en een carrière in de entertainmentindustrie begon. Zij schreef geschiedenis met de verkoop van In Treatment aan HBO, de eerste Israëlische televisieshow die een Amerikaanse serie werd. Tishby is een van de meest zichtbare activisten op sociale media en is de oprichter van verschillende non-profitorganisaties, waaronder Act for Israel en Eighteen, die antisemitisme bestrijden en Joodse trots inspireren. Ze woont in Los Angeles en is een trotse Joodse moeder van haar zoon Ari.

Recensie

Terwijl ik dit schrijf, is het 11 maanden geleden dat Hamas Israël aanviel. Dit was een gecoördineerde verrassingsaanval door de militante en – volgens onder meer de EU, de VS en het VK – terroristische beweging Hamas vanuit de Gazastrook op Israël, onder de naam Operatie Al-Aqsa-storm. Het markeerde de start van de oorlog tussen Hamas en Israël die de voortzetting is van het al decennia durende Israëlisch-Palestijns conflict. Het was een zeer brute en wrede aanval van Hamas op Israël met talloze verminkingen, verkrachtingen en moorden op Israëlische personen. In totaal werden naar schatting ruim 200 gijzelaars naar de Gazastrook ontvoerd. Israël heeft volgens het Westen, en ik ben het daarmee eens, het recht op zelfverdediging. Dit gaat echter ten koste van vele Palestijnse levens die vaak als schild door Hamas worden gebruikt door het onderbrengen van legereenheden en militaire installaties in de nabijheid of onder publieke gebouwen zoals ziekenhuizen of scholen.

Het conflict leidt tot veel kritiek op de handelwijze Israël. Wat me hierbij verbaast, is dat je geen kritiek hoort op Hamas. Dit is een terroristische beweging die in haar handvest heeft staan dat de staat Israël moet worden vernietigd inclusief haar bewoners. Ik wilde daarom meer weten over Israël, de relatie met de buren en hoe dit conflict ontstaan is. Ik zocht naar een vlot te lezen boek over de geschiedenis van het land Israël, met name het tijdvak vanaf de oprichting van de staat Israël in 1948 tot op heden.

Op feiten gebaseerd perspectief

Ik vond het verhelderend om het tegengeluid, voorzien van feiten (bijvoorbeeld VN-besluiten), zelfreflecties en nuanceringen, te lezen. Het land is m.i. een verkeerd begrepen land waarvan de politiek niet in staat is om het beeld in perspectief voor de buitenwereld neer te zetten. Zo zijn er diverse pogingen gedaan om vrede te sluiten met de Arabische landen. Keer op keer is vrede (in ruil voor land) door de Arabieren afgewezen. Er is kennelijk maar één alternatief: het land is van de arabieren en daar past de staat Israël niet in. Dat is bijzonder omdat er geen land Palestina voor het Palestijnse volk bestond. Het land was voor WOII onderdeel van het Britse mandaatgebied Palestina. Noch het huidige Jordanië, noch Syrië, noch Egypte noch Libanon kan staatsrechtelijke aanspraken op het land maken.

Dat kan Israël op basis van de VN resolutie en de daarmee samenhangende legitimiteit wel stellen. Uitspraken als het land is van de Palestijnen zijn dus niet geheel correct. Ik zeg daarmee niet dat deze uitspraken onwaar zijn. Er woonden Palestijnen in het mandaatgebied Palestina, voordat de staat Israël werd uitgeroepen. Deze Palestijnen zijn door de omringende Arabische landen in het oprichtingsjaar van de staat Israël opgeroepen om te vluchten zodat deze landen Israël meteen militair konden innemen. Dat is de Arabische landen in 1948 niet gelukt. Het vluchtelingenvraagstuk van de ontheemde Palestijnen is dus niet door Israël gecreëerd, maar het is een gevolg van de politiek van de Arabische landen zelf. Dit soort historische feiten wordt veelal niet benoemd in kranten, sociale media of tijdschriften terwijl het duiden ervan wel zou helpen om de reactie van Israël in perspectief te zetten.

Zo zijn er nog meer feiten en details in het boek over de recente geschiedenis die de strijd om het land en de strijd tegen de staat Israële in een ander perspectief stellen. Ik kan het boek aanraden om een historische op basis van feiten gebaseerde blik op Israël te verkrijgen.

Auteur

Tishby is Israëlische en joodse. Zij leeft en woont in Israël en in de Verenigde Staten. Zij schrijft passievol over Israël. Zij besloot dit boek te schrijven omdat er geen boeken voorhanden zijn die het Israëlische perspectief op chronologische wijze duiden noch tegenwicht bieden aan de desinformtie op sociale media over Israël. Veruit het merendeel wat over het land op sociale media verkondigd wordt, is anti-Israël, antizionistisch en vaak ook antisemitisch.

Het boek is niet in Nederlandstalige druk beschikbaar, maar wel in de Nederlandse boekhandel verkrijgbaar.

 

 

 

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *