Het weer in juni 2023

20230603 130231a
Warm en zonnig
Met een gemiddelde temperatuur van 19,7 °C tegen normaal 16,2 °C was het de warmste junimaand sinds 1901 (volgens het KNMI). De hoogste maximumtemperatuur werd gemeten op 25 juni. Er waren meerdere tropische dagen, zeven in totaal. Het aantal zomerse dagen was 20; dat zijn er vier meer dan het KNMI telde over de maand juni, en maar liefst 15 meer dan normaal. Ondanks de correctie voor de plaatsing van het weerstation (zie dit bericht over de kalibratie) lijkt de plaatsing van het weerstation op het dak de temperatuurmetingen positief te beïnvloeden. Eind van het jaar zal ik een nieuwe kalibratie uitvoeren waarin ik de data van afgelopen jaar toevoeg aan de kalibratieset.
Zeer droog

In Ermelo is 19 mm neerslag gemeten tegenover gemiddeld 24 mm neerslag in Nederland. In De Bilt is 14 mm neerslag gemeten. Het was dus zeer droog. De eerste neerslag viel op 20 juni. Daarmee is er sprake geweest van een langdurige periode van droogte (5 weken) waarin geen druppel regen is gevallen. Voor het laatst had het namelijk geregend op 12 mei.

statistiek juni 2023
Tabel Kerngegevens van het weer in juni 2023 bij weerstation P41_Ermelo
Zonne-energie

De opgewekte hoeveelheid zonne-energie beliep in juni 472 kWh. De installatie omvat 17 zonnepanelen met elk een vermogen van 250Wp. Dat is tegenwoordig een lage opbrengst per paneel in vergelijking met zonnepanelen die 400Wp of zelfs 450Wp kunnen leveren. De dagen waren zeer zonnig zoals uit het staafjesdiagram hieronder blijkt.

Figuur 2 Opgewekte zonne-energie juni 2023 (kWh)
Opgewekte zonne-energie juni 2023 (kWh)
Grafieken
Toelichting bij de grafieken

Klik hier om het pdf-document te downloaden voor een toelichting bij elke grafiek.

Wil je meer weten over andere maanden, kijk dan op de pagina het weer in Ermelo waar we de actuele waarnemingen en die van de afgelopen 7 dagen voor weerstation P41-Ermelo bijhouden.

2 gedachten over “Het weer in juni 2023

  1. Goedemiddag, ik had een vraagje over de positie van uw meetstation. Op een foto is te zien dat het station 0.5 meter boven een met teer bespoten dak ligt. Dit beïnvloedt toch de temperatuurmeting van het station op een dramatische wijze. Zou het station dan wel niet beter tot zijn recht komen op een andere positie?

    1. Hallo Gerrit, bedankt voor je reactie. Het klopt dat de metingen beïnvloed worden door de ligging van het station en de ondergrond, in dit geval een bitumen-dakbedekking. We zijn ons hiervan bewust en hebben daarvoor een kalibratie gedaan van de temperaturen, geijkt op basis van een gewogen gemiddelde van de temperaturen die door de KNMI meetstations in de omgeving zijn gemeten. Deze ijking voeren we jaarlijks opnieuw uit. De gemiddelde afwijking bedraagt 0,4 °C positief. De door het weerstation P41_Ermelo gemeten temperatuur verlagen we met 0,4 °C om daarmee het effect van de ligging en ondergrond te corrigeren. Zie ook https://adagia.eu/kalibratie-van-de-temperatuur.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *