Het eiland Selvær
Irwan Droog is redacteur, vertaler en fotograaf. Maar hij deed iets bijzonders waar de meeste mensen alleen maar van dromen: hij verliet de drukte van de Nederlandse stad om samen met zijn vriendin en hond op een minuscuul, afgelegen eilandje in Noorwegen te gaan wonen. Te midden van de talloze trekvogels en loslopende schapen ziet hij de seizoenen komen en gaan, van noorderlicht tot middernachtzon. In de tussentijd duikt hij in de geschiedenis van het eiland en zijn bewoners. Zo ontmoet hij visser Knut, die al zijn leven lang op het eiland woont, Eivind, die elk voorjaar voor de eidereenden zorgt, en Heidi, die er de liefde vond en nooit meer weg wil. Droog schreef een boek over zijn verblijf op het eiland Selvær. Het huis aan het einde. Leven op een eiland in de poolcirkel verscheen 13 januari 2022 bij Uitgeverij Thomas Rap.
Net boven de poolcirkel
Het eiland ligt in de Noorse zee, met de veerboot te bereiken via Mo i Rana. Het ligt net boven de poolcirkel. Veel daglicht in de zomer dus. Onder corona omstandigheden maakt Droog met zijn vriendin en zijn hond de overtocht naar het eiland. Het is nog een wonder dat ze met alle inreisbeperkingen het eiland hebben weten te bereiken.
Waarom reisde hij juist naar dit eiland toe? De eilandraad van Selvær wilde iets ondernemen tegen de vergrijzing van de bevolking en de leegloop. Er zijn leegstaande gebouwen, een ongebruikt zwembad en jongeren zijn er niet meer. Hoe minder mensen op Selvær wonen, hoe minder aantrekkelijk het eiland wordt voor de postbezorging, de veerponten en andere dagelijkse voorzieningen. De eilandraad besluit tot een actie. Zij stellen voor om Nederlandse stellen uit te nodigen om naar Noorwegen te komen. In ruil voor gratis of betaalbare woningruimte zouden de Nederlanders op het eiland iets ondernemen waaraan iedereen iets zou hebben: de bewoners, de toeristen en de nieuwkomers zelf.
Nederlanders in Noorwegen
Nederland is dichtbevolkt, druk en de woningmarkt is overspannen. Noorwegen heeft heel veel ruimte, betaalbare leegstaande huizen en behoefte aan mensen die zich willen vestigen in kleine gemeenschappen. Het blijkt dat er al veel Nederlanders naar Noorwegen zijn getrokken om zich daar te vestigen. Niet alleen de taal is redelijk snel te leren, maar ook op cultureel gebied lijken de twee volken het goed met elkaar te vinden. Uit eigen ervaring tijdens een stage- en werkperiode in Zweden en Noorwegen weet ik dat de mentaliteit van Nederlanders zich goed verenigt met die van de Scandinavische landen. Zo zijn er diverse sites voor Nederlanders die willen emigreren naar Noorwegen.
Een bijzonder boek met alledaagse gebeurtenissen
Droog heeft een leuk boek geschreven over zijn eigen ervaringen. Het is niet bijzonder avontuurlijk maar het boek geeft toch een leuk inkijkje in een compleet ander leven op een rustig en welhaast verlaten eiland dat in schril contrast staat met het drukke leven in Amsterdam. Langs alledaagse gebeurtenissen reis je met Droog mee bij personen op bezoek thuis, bij de eidereenden van Eivind, op zee met Jim, het aanschouwen van het noorderlicht, samen eten met de bewoners of een eindje varen op zee naar een van de vele andere Noorse eilanden.
Ik vind het boek echt een aanrader. Het leest vlot weg. Maartje Wortel typeert Het huis aan het einde heel treffend:
Een wonderschoon portret van een verstilde omgeving, waarin sociale contacten zowel onwennig als liefdevol verlopen. Met zijn glasheldere en verwonderende stijl sluit Irwan naadloos aan bij de omgeving die hij beschrijft. Dankzij dit boek besefte ik eens te meer hoe rijk het (zogenaamd) versimpelde leven is.
Kijk hier voor meer informatie over de auteur en het boek.