Het weer in februari 2022

februari 2022,overstroming
Zeer zacht

Met gemiddeld 6,3 °C tegen 3,3 °C (De Bilt) / 2,9 °C (Lelystad) / 2,7 °C (Deelen) normaal was februari zeer zacht. Dit werd veroorzaakt door westenwinden die de gehele maand vochtig en winderig weer aanvoerden. Februari telde geen ijsdagen en slechts twee vorstdagen. De laagste minimumtemperatuur werd gemeten op 12 februari. De maximumtemperatuur schommelde rondom 7 °C.

Drielingstorm

Van 16 tot en met 21 februari was het zeer winderig. We hadden te maken met drie stormen die een naam kregen van de Westeuropese weerdiensten. Op 16 februari kregen we te maken met de storm Dudley. De 18e was het de beurt aan Eunice. Deze veroorzaakte aan de kust enige tijd een zware westerstorm met windstoten tot ongeveer 130 km/uur. Het was de zwaarste storm sinds 1990. Op het KNMI-station Cabauw werd in de namiddag een windstoot van 145 km/uur gemeten.

Aldus het KNMI in haar maandbericht. De hoogst gemeten windsnelheid gedurende een tijdvak van 10 minuten bedroeg 33,1 km/h. De sterkste windvlaag had een snelheid van 40,3 km/h.

Zeer nat

De westenwinden voerden veel vocht aan. Gemiddeld viel er 2,3 mm per dag, waarvan 38,8 mm op 20 februari. De totale neerslaghoeveelheid in Ermelo beliep deze maand 171 mm, dat is 171 liter per m2. Als gevolg trad de Leuvenumse Beek op diverse plekken in het Leuvenumse bos buiten haar oevers met een heuse dijkdoorbraak tot gevolg, zie figuur hieronder.

februari 2022,overstroming
Figuur Leuvenumse Beek slaat dijk weg

Per dag wekten de 17 zonnepanelen (250 Wp) gemiddeld 5,2 kWh aan zonne-energie. Ondanks de regenval was de maand alsnog best zonnig. Ter vergelijking: februari 2021 produceerde slechts 3,2 kWh aan stroom.

Table statistical data weather station P41_Ermelo
Tabel Kerngegevens van het weer in februari 2022 bij weerstation P41_Ermelo
Grafieken
Toelichting bij de grafieken

Klik hier om het pdf-document te downloaden voor een toelichting bij elke grafiek.

Wil je meer weten over andere maanden, kijk dan op de pagina het weer in Ermelo waar we de actuele waarnemingen en die van de afgelopen 7 dagen voor weerstation P41-Ermelo bijhouden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *