Geschiedenis van Nederland in 27 plekken (Aart Aarsbergen)

539x840b
Geschiedenis van Nederland door de hoofdredacteur van National Geographic

‘Een relevante dwarsdoorsnede van gebeurtenissen en mensen die Nederland hebben gevormd. Van harte aanbevolen.’ National Geographic Historia

Als je Nederland met dezelfde nieuwsgierige blik bekijkt als een onbekende bestemming, kun je een compleet nieuwe wereld ontdekken. Met die visie trekt historicus Aart Aarsbergen door eigen land en voert ons kriskras langs bekende en minder bekende plaatsen van herinnering. Van de vindplaats van het meisje van Yde in Drenthe en het industriële Sphinxkwartier in Maastricht tot de plek in Amsterdam waar de klimaatmars plaatsvond. Voor wie op pad gaat of wie zich vanuit de leesstoel wil verbazen over ons fascinerende verleden.

27 historische plekken in heel Nederland waaronder * Yde, Drenthe * Het Valkhof, Nijmegen * Muiderslot, Muiden * Prinsenhof, Delft * Bataviawerf, Lelystad * Spinozahuis, Rijnsburg * Eise Eisinga Planetarium, Franeker * Pyramide van Austerlitz, Woudenberg * Sphinxkwartier, Maastricht * Aletta Jacobskamer, Groningen * Rietveld-Schröderhuis, Utrecht * Kamp Westerbork, Hooghalen * De Punt, Drenthe * Media Park, Hilversum * Romeinse limes * IJsselkogge,Kampen * Grotekerkplein, Rotterdam * Amsterdam van Rembrandt en Multatuli * Het Loo, Apeldoorn * Balans, Middelburg * Aardappeletershuisje, Nuenen * De Oude Buisse * Heide, Zundert

Als hoofdredacteur van de Nederlandse National Geographic maakte Aart talloze reportages over bijzondere plekken op de wereld. Door die reizen is hij Nederland anders gaan zien. In deze 27 historische reportages, gelardeerd met eigen herinneringen en observaties, maakt hij ons deelgenoot van het leven van de mensen die ons voorgingen.

Recensie

Het boek is chronologisch opgebouwd. Je start bij de prehistorie en eindigt bij de moord op Pim Fortuyn in 2001. Het is een reis door het verleden aan de hand van plaatsen. Een reisgids langs 27 plekken. Ik vind het een leuke manier om naar de geschiedenis van Nederland te kijken. Je kunt ook hoofdstukken over slaan. Mij leek de prehistorie niet zo interessant dus ik ben midden in het boek begonnen bij het hoofdstuk over Willem van Oranje. Enkele hoofdstukken later ben ik alsnog naar het eerste hoofdstuk teruggebladerd (in de e-reader) omdat de auteur op een leuke manier vertelt over het verleden en de plek waar dat betreffende verleden heeft plaatsgevonden.

Zeventien jaar lang werkte de auteur als hoofdredacteur bij de Nederlandse editie van National Geographic, waarvoor hij de wereld over reisde. Doordat de hoofdstukken kort zijn, is er niet altijd ruimte voor diepgang. Dat voelt echter niet als een gebrek, omdat Geschiedenis van Nederland in 27 plekken eerder aandoet als een uitgebreide reisgids dan als een geschiedenisboek. Elk hoofdstuk eindigt met een kader waarin de lezer praktische informatie vindt over het bezoeken van de plek. Daardoor heb ik enkele plekken genoteerd om nog een keer te bezoeken. Het boek is een afwisselende tocht door de geschiedenis van ons land.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *