De reisgidsen van Baedeker dragen de naam van de stichter van de uitgeverij ervan, Karl Baedeker en staan bekend om hun betrouwbaarheid en gedetailleerdheid, zo zelfs, dat ze van merknaam tot soortnaam zijn geworden, zoals in Nederland de “Baedeker voor de huisvrouw”.
Exemplaar van de reisgids uit 1910
Enkele jaren geleden heb ik een exemplaar mogen ontvangen van een oud-collega die wist dat ik gek ben op kaarten. Deze gids maakt de reiziger wegwijs in de steden van Nederland en België. De gids is van 1910.
Het voorwoord uit de gids vermeldt het doel als volgt: “het aanbieden van de noodzakelijke inlichtingen aan de reiziger zodat deze zijn reis nuttig kan maken zonder tijd te verliezen”. Van elke bezienswaardige stad zijn gedetailleerde plattegronden opgenomen. Een geschiedenisboek hoefde je in die tijd niet mee te nemen als je een stad bezocht, want de geschiedenis van het afgelopen millennium kwam in de gids uitgebreid aan de orde.
Opvallend is dat België ruim de helft van het boek over België, Luxemburg en Nederland beslaat. Vanuit een Franstalig perspectief is dit te begrijpen, maar ook tegen de achtergrond van een sterk geïndustrialiseerd België met meer inwoners en economische macht dan Nederland eind negentiende eeuw.
Enkele foto’s uit het boek
In onderstaande galerij zijn enkele fotokopieën uit de reisgids opgenomen. Het betreft:
- de boekomslag
- het voorwoord (Frans)
- de titelpagina
- een kaart van België (met de vouwen er nog in) en
- de stadsplattegrond van Maastricht
- de stadsplattegrond van Amsterdam