In mei 1948 werd de staat Israël gesticht. Coen Verbraak beschrijft de Hollandse zoektocht naar het beloofde land. Een portret van Israël door de ogen van Nederlandse Joden.
75 jaar geleden werd de staat Israël gesticht. Ter gelegenheid daarvan sprak Coen Verbraak met een breed palet aan mensen; van jong tot oud, bekend en onbekend. Maar allemaal hebben ze diezelfde liefde voor Israël. Waarom gingen ze er wonen? En waarom keerden sommigen toch weer terug? Sta je als Joodse Nederlander per definitie aan de kant van Israël, of is dat geen vanzelfsprekendheid? Verbraak tekent verhalen op over hoopvolle tijden en bange dagen. Hij spreekt getuigen van de Zesdaagse Oorlog, de aanslagen op de Olympische Spelen, het Eichmann-proces en de Intifada. Hij schrijft over Sabra en Shatila en de geheime dienst Mossad. Dit boek is niet alleen een portret van Israël door de ogen van Nederlandse Joden maar ook een portret van de Joodse gemeenschap in Nederland.
Een verhaal opgetekend in 15 interviews
Verbraak heeft 15 interviews gehouden met Joodse Nederlanders, van jong tot oud. Hij vraagt mensen naar hun kijk op Israël en wat zij zelf hebben meegemaakt als Jood in Nederland of in Israël. Vaak komen dezelfde thema’s terug in de interviews, waardoor ik me niet aan de indruk kon onttrekken dat ik iets al eerder had gelezen. De Zesdaagse Oorlog komt in vrijwel elk interview terug net zoals de stichting van de staat Israël en de bezetting van de Westelijke Jordaanoever.
De interviews zijn tot stand gekomen voordat Hamas op 7 oktober de aanval op Israël pleegde. Het is goed om dit te beseffen bij het interpreteren van de gesprekken. De gesprekspartners hadden nog geen weet van de kwetsbaarheden in de verdediging van Israël en waanden zich veilig in het land. De opgetekende gesprekken met Arnon Grunberg (schrijver en niet gelovig Jood), Salomon Bouman (correspondent in Israël voor NRC Handelsblad) en Raphaël Evers (rabbijn en woordvoerder van de Joodse gemeenschap in Nederland tot 2021) vond ik het meest indrukwekkend om te lezen.
Coen Verbraak slaagt erin om de gesprekspartners hun mening over Israël te geven zonder hen in een bepaalde denkrichting te willen sturen. Het boek is overzichtelijk en leest vlot (150 pagina’s). Te koop in de boekhandel, bij bol of bibliotheek.