De regio Mullerthal
De Regio Mullerthal – of Mëllerdall wordt vaak Luxemburgs Klein Zwitserland genoemd. Dat komt door het landschap dat rijk is aan rotsen en dat aan Zwitserland doet denken. De Regio Mullerthal is bovenal een uitzonderlijke biotoop gekenmerkt door ontzaglijke rotsformaties. De compositie van rotsen en hun erosie hebben het landschap dat zo typisch is voor het Luxemburgs Klein Zwitserland geschapen. Het gevarieerde natuurlijke en geologische erfgoed maakt de regio zo speciaal. Daarom werd in 2016 het Natuur- & Geopark Mëllerdall opgericht, dat in 2022 werd opgenomen in het internationale netwerk van UNESCO Global Geoparks. De combinatie van Natuur- en Geopark spreekt voor de speciale betekenis en bescherming van het landschap.
De trails
Er zijn drie trails die je afzonderlijk kunt lopen of aan elkaar. De langste afstand (UltraTrail) is 111km waarin je de drie trails achter elkaar loopt. De middellange afstand (LongTrail) bestaat uit twee trails van in totaal 75 km: dat is de afstand die ik ga lopen. En dan is er nog de Trail afstand van 35 km.
Het parcours
De start is om 5 uur ’s nachts vanuit Heringer Millen, het centrale bezoekerscentrum van Mullerthal. Eerst verloopt de route in westelijke richting waarna het circuit overgaat in het oostelijke deel van de Mullerthal trails. Via enkele lussen, op de kaart zie je de ‘haken’ in het parcours, voert de route terug naar Heringer Millen. De Mullerthal trails bieden een spectaculair panorama met prachtige natuur (beukenbossen) en indrukwekkende rotspartijen, grotten en smalle paden. Het is alsof je in een andere wereld duikt, van licht en donker.
De tocht
Om vijf uur ’s ochtends is de start. We overnachten in Vianden, 25 km noordelijk gelegen van de start. Dat betekent dat we vroeg moeten opstaan. Slapen is er niet bij want ik ben met m’n hoofd al bij de race. Ik vind het dus niet vervelend om op te staan om half vier. Iets na vieren stappen Nathalie en ik in de auto. De doorgaande weg in Luxemburg is afgesloten dus we moeten omrijden via Duitsland. Daarmee had ik rekening gehouden zodat we niet te laat aankomen. Er is zelfs nog tijd om een kop hete koffie bij een van de kraampjes bij de start naar binnen te slurpen voordat ik mag gaan lopen.
Ik zet het lampje aan en daar gaat die dan. Ik heb de trail-rugzak op en een trailband om voor extra voedselrepen. Daarnaast vind ik de band handig om de telefoon in te bewaren. Zo kan ik snel foto’s en filmpjes maken.
Met Nathalie heb ik enkele punten langs de route gemarkeerd waar ze met de auto bij kan komen. Bij ongeveer 42 km, voor de uitgang van de Perekop rotsformatie, zal ze me opwachten. Zo hebben we meerdere punten afgesproken met een inschatting van de tijd dat ik op die plek zal zijn.
Ik had het zo uitgerekend: gemiddeld loop ik 6 min per km. Bij 75 km is dat ongeveer 7 1/2 uur. Tel daar 2.000 hoogtemeters bij op wat een extra belasting met zich meebrengt van circa 1 uur per 1.000 hoogtemeters. Dat is natuurlijk een grove omrekening, maar het geeft een indicatie van de extra uren die je maakt bij het lopen in bergachtig terrein. Een en ander heb ik gebaseerd op de kwalificatie van de zwaarte van een parcours bij de trailruns die UTMB organiseert. In totaal is er 95 km te lopen & te stijgen. Daarover zou ik 9 1/2 uur moeten kunnen doen. Dat betekent een verwachte eindtijd van 14:30 uur. Ik finish die dag om 14:35 uur. De inschatting klopt kennelijk.
Beoordeling van de tocht
- Zwaar! Het is de eerste keer dat ik een lange ultratrail loop. Ik heb de gehele tocht in hardlooptempo gelopen. Echter, bij de laatste hellingen omhoog was de energie eruit en was het een slakken-jogtempo.
- Er zijn veel stenen op de paden, waardoor het lastig is om in een regelmatig tempo te kunnen lopen. Dat is vermoeiend.
- De rotsformaties zijn indrukwekkend. Ik had niet verwacht er zo dichtbij te kunnen komen. Gelukkig hoefde ik niet verticaal te klimmen, maar de paden en uitgehakte treden waren vaak behoorlijk steil.
- Door grotten heen lopen, is al een belevenis. Alleen waren de gangen in de grot meermaals zo smal dat ik m’n lichaam dwars moest houden om er doorheen te passen. Als je claustrofobisch bent, moet je deze trails niet lopen. Ik was blij wanneer ik het licht aan het einde van de gang zag. Het lampje van de telefoon was niet sterk genoeg om me te behoeden voor het stoten van mijn hoofd…
- De verzorging was goed. Er was voldoende zoet en hartig voedsel in kleine hoeveelheden beschikbaar. Ik heb de nodige cola’s in de trailrun beker laten bijschenken.
- Het is een unieke ervaring om in de nacht te starten! De trail koplamp van Decathlon was perfect. Deze heeft drie standen om het licht in te stellen. Stand twee (gemiddeld) was prima om voldoende zicht te hebben in de nacht. Er resteerde voldoende batterij om nog eens twee uur in de nacht te lopen, met deze instelling. Ik kan het aanraden.
Filmpjes
Bijgaand een impressie van de tocht.
Strava
De route heb ik op de tijdlijn van strava gezet.
4 gedachten over “Leopard Ultratrail Mullerthal 75km”
Mooie sfeer-video bij het ochtendgloren in een prachtige omgeving! Welhaast leidt het de aandacht af van de ongelooflijke inspanningen die de trail-runner zélve ondergaat!!
Heroïsche run Bart, je eerste 75ste kilometer loop! Goed voorbereid en perfect gerealiseerd! Een loop, die je met regelmaat en goed gedoseerde energie volbracht hebt!
Chapeau!!
Harry en Marly
Dank, pap en mam!
Mooi blogje pap. Het filmpje geeft ook een mooie impressie van de loop en hoe jij het ervaren hebt. Knap dat je het gedaan hebt!! Liefs Vicky
Dank, Vicky!