Atlas van Indonesië (Pieter Eckhardt)

550x695b
Geschiedenis, kunst en cultuur van het grootste eilandenrijk ter wereld

Een rijk geïllustreerde atlas met bijdragen van auteurs uit Nederland en Indonesië.

Op 17 augustus 1945 roept Soekarno de Republiek Indonesië uit. Bijna tachtig jaar later verschijnt dit boek, ter gelegenheid van De Grote Indonesië-tentoonstelling. Het gaat over de geschiedenis van het grootste eilandenrijk ter wereld en zijn bewoners, die verhalen vertellen over de ongekende rijkdom aan culturen van het land. Van de hoogtijdagen van het Majapahit-rijk (vijftiende en zestiende eeuw) tot het Indonesië van vandaag. Van de onvoorstelbare natuur en de uitgestrekte rijstvelden langs de koloniale overheersing, de Tweede Wereldoorlog en Japanse bezetting. Van eeuwenoude voorouderverering en rituelen, tot de komst van wereldreligies. Het is een ode aan de grote culturele diversiteit die het land rijk is met aandacht voor verschillende perspectieven en pijnpunten. Met volop ruimte voor nieuwe verhalen en verzwegen geschiedenissen. Tekst en beeld vertellen over de meeslepende geschiedenis van Indonesië.

Recensie

De atlas biedt kleurrijke illustraties over de geschiedenis en de ontwikkelingen van Indonesië. De atlas bestaat uit drie delen. Het eerste deel gaat over de historie van Indonesië voordat de Nederlanders kwamen. De komst van de islam wordt belicht. Het geloof in geesten, de verering (respectbetuiging) voor de voorouders en een impressie van Guna Guna. Deel 2 gaat over de exploitatie van Nederlands-Indië, van de komst van de VOC, het verzet in Atjeh, de ziektes van de Hollanders in de tropen of het leven van de kolonisatoren. Te veel om op te noemen, maar het is buitengewoon goed geïllustreerd weergegeven met foto’s, schilderijen, prenten en kaarten uit die tijd. Deel 3 gaat over het onafhankelijke Indonesië, dat begint bij de strijd om de vrijheid (begin 20e eeuw), de invasie van 1942 door Japan, de revolusie in 1945-1949, de invoering van één taal, de cultuur en gewoonten van het land of bijvoorbeeld de teruggaaf van de Lombokscollectie en de situatie van de Molukkers in Nederland.

Boek of atlas?

Het gebruik van het woord atlas zou kunnen wijzen op een verzameling van landkaarten maar niets is minder waar: het is een boek met bijdragen van verschillende auteurs die met kennis van zaken elk thema vanuit meerdere perspectieven weten te beschrijven. Het is geen Nederlands boek over Nederlands-Indië. Het is een canon van Indonesië beginnend bij de vroege historie van de fossiele resten van een van de oudste mensensoorten (Javamens) tot en met een stadswandeling die je in de huidige tijd kunt maken in het oude Jakarta.

Ik raad het boek voor iedereen aan die meer wil weten over Indonesië en die dat graag op een visueel aantrekkelijke wijze tot zich wil nemen. Te koop bij Bruna of de boekwinkel van het klooster in Wittem.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *