Twee typen schakelingen heb ik gehanteerd. Een schakeling zonder transformator en met triac voor de buitenverlichting bij de voordeur. Een wat eenvoudigere schakeling met transformator en met gebruik van een 741 opamp voor de buitenverlichting bij de schuur.
Schemerschakeling met een triac
Een relatief eenvoudige schakeling met weinig componenten en direct op 230V aangesloten. Dus geen energieverliezen in de transformator. Wel gevaarlijk. Dus niet met je handen aan de schakeling komen, als de 230 erop staat, maakt niet uit op welk punt. Credits naar P. Marian. Hij maakt goede schakelingen. De triac kan zonder snubber circuit uitgevoerd worden zoals in tekening aangegeven door R11 en C5
Schemerschakeling met een opamp
Schemerschakelaar met optocoupler bij schuurtje. Schema heb ik zelf bedacht.
Verdere aanpassingen
- R1 en R2 vervangen door 1M resp. pot 500k.
- P2 vervangen door 1M
- R3 vervangen door 10k
- P1 vervangen door 100k pot
- BPW40 is na verloop van tijd niet goed gaan functioneren. Derhalve teruggevallen op LDR.
- BC337 weggelaten. De opamp (een traditionele 741 opamp, maar wel vervangen door zuinigere CA3140 CMOS exemplaar) is krachtig genoeg om enkele mA door de optcoupler heen te sturen (deze vervangt het relas). In plaats van de BPW40 heb ik een LEDje geplaatst.
- D3-D6 vervangen door brugcel.
- 7812 vervangen door LM350 (variabele spanningsregelaar), met weerstand tussen adjustable en output van 250 a 260 Ohm en een weerstand tussen adjustable en aarde van 4,7K. Dit geeft een spanning van 23V precies, onafhankelijk van de stroom die de opamp trekt wanneer deze de optocoupler moet aansturen.
- Trafo is 2x9V. Na de brug staat er een spanning (bij zeer gering gebruik) van 29,5V.
- Non-inverter ingang gaat aan bij 7,1V waarmee de optocoupler aangedreven wordt met output spanning van de opamp van 22,4V.
De inverter ingang is bij daglicht bijna gelijk aan Vcc 23V; bij schemering klapt de spanning onder de non-inverter vergelijkingsspanning: de lamp gaat aan.