Aan de slag met OpenStreetMap

20230518 105707a
Wat is OpenStreetMap?

OpenStreetMap (OSM) is een project dat als doel heeft om vrij beschikbare en bewerkbare geografische gegevens te verzamelen, zodat daaruit landkaarten en andere diensten kunnen gemaakt worden. Eenieder die zich inschrijft, kan eraan meewerken. Het invoeren en aanpassen van de geografische data steunt volledig op vrijwilligers. Het is mede opgericht uit onvrede met de hoge kosten die commerciële kaartbedrijven vragen voor hun producten. Al meer dan 20 miljoen kilometer wegen, fiets- en voetpaden zijn in kaart gebracht door middel van het overnemen van gegevens van luchtfoto’s en het zelf op pad gaan met een GPS-apparaat. In oktober 2022 waren elke dag gemiddeld zo’n 6400 vrijwilligers actief aan het bijdragen (bron: wikipedia.nl).

Gebruik van OSM

Er is veel kaartmateriaal beschikbaar dat gebaseerd is op de geografische informatie van OpenStreetMap. Zo kun je voor wielrennen opencyclemap gebruiken, voor wandeltochten gebruik je de wandelkaart-variant van OSM of de stadskaarten voor het plannen van een tocht langs bezienswaardigheden. Mijn favoriet zijn de kaarten met hoogtelijnen erop zodat je inzicht hebt in de zwaarte van het parcours met hardlopen of fietsen.

OSM is een not-for-profit organisatie

De OpenStreetMap Foundation is een not-for-profit organisatie die het OpenStreetMap project ondersteunt. Het OpenStreetMap project (te vinden op openstreetmap.org) is een initiatief van meer dan 500.000 vrijwilligers om de wereld in kaart te brengen. De Foundation bestaat uit leden vanuit de hele wereld die het bestuur kiest. Veel van het werk van de Foundation vindt plaats achter de schermen. Desondanks is het werk een cruciale factor in het functioneren en de verdere groei van het project. De Foundation ondersteunt het project op verschillende manieren. De OpenStreetMap Foundation is een non-profit organisatie, opgericht om het OpenStreetMap Project te ondersteunen. Het moedigt de groei, ontwikkeling en distributie van gratis geospatiale gegevens aan voor iedereen om ze te gebruiken en te delen. De OpenStreetMap Foundation bezit en onderhoudt de infrastructuur van het OpenStreetMap-project, wordt financieel ondersteund door lidmaatschapsgelden en donaties en organiseert de jaarlijkse, internationale State of the Map-conferentie (bron openstreetmap.org).

Hoe kun je informatie toevoegen aan OSM?

In tegenstelling tot beschikbaar gratis kaartmateriaal van google maps of de topografische kaart van Nederland, kun je in OSM informatie toevoegen aan de kaarten. Iedereen kan zelf wat aan OSM bijdraagt (bv. een straatnaam corrigeren, een fiets- of wandelpad tekenen, een winkel de juiste naam geven, een wegwijzer aangeven, enz.), krijgt een welkomstmail (sinds augustus 2015) die ook naar deze Wikipagina verwijst. Voor veel mensen is OSM een kaart, want dat is ook vaak het eerste wat ze ervan zien. Maar eigenlijk is OSM een database met gegevens over de wereld om ons heen: wegen, huizen, rivieren, winkels, verkeersborden, restaurants, hotels, landgebruik, woonplaatsen enz.

De wereld om ons heen is dynamisch. Voortdurend verandert er iets zoals de uitbreiding van een weg, de plaatsing van bankjes in het bos, aanpassingen aan het stroomgebied van een beek. Met de hulp van vrijwilligers die aan OSM bijdragen wordt de situatie geactualiseerd. In de regel gaat dit sneller dan de updates die de topografische diensten, het kadaster of andere instellingen kunnen aanbieden. Ten tweede bevat OSM veel meer detail informatie. OSM is een database en de kaart is het hulpmiddel om informatie aan de database te onttrekken. Niet andersom.

Elke begin voor een cartograaf, ‘mapper’ in OSM taal geheten, is moeilijk. Dat heb ik zelf ondervonden bij het verwijderen van niet-bestaande paden in het bos. Pardoes had ik de grenzen van bospercelen ook verwijderd. Dat was niet de bedoeling! Met de hulp van de ervaren mappers kreeg ik snel (binnen een uur!) feedback over mijn aanpassingen. Dit was heel nuttig in combinatie met de handleidingen en YouTube instructiefilmpjes die OSM aanbiedt. Ik kan deze instructies van harte aanbevelen. Je leert hoe je een punt of een lijn kunt intekenen op de kaart en hoe je gegevens kunt uploaden.

Aanbevelingen
  1. Neem de algemene introductie van OSM door
  2. Lees de beginnershandleiding
  3. Tips en aanwijzingen voor Nederlandse kaartelementen
  4. Houd het laatste nieuws bij op het OSM forum
  5. Beperk je zelf in het begin: Wanneer je voor het eerst een aanpassing doet in OSM of nieuwe informatie wilt toevoegen, start met een kleine handeling. Denk bijvoorbeeld aan het toevoegen van een naam van een winkel, restaurant of kerkgebouw. Zo ben ik ook gestart. Vervolgens kun je een grotere aanpassing doen, zoals het verwijderen van niet-bestaand pad of het toevoegen van een wegwijzer.

Tegenwoordig houd ik tijdens het hardlopen mijn aandacht gericht op de omgeving waarin ik loop. Als ik een bankje zie of een speeltoestel onderweg, dan neem ik een foto van het voorwerp met een beeld van de omgeving erbij. Zo kan ik bij thuiskomst aan de hand van de foto en de locatie de aanpassing op correcte wijze doorvoeren in OSM.

  • Voorbeeld: foto van de locatie van de paddenstoel wegwijzer
Locatie Paddenstoel Wegwijzer t.b.v. upload naar OSM
Locatie paddenstoel wegwijzer t.b.v. upload naar OSM
  • Invoeren van de locatie op de plek die in de OSM afbeelding hieronder (rechterkant) is weergegeven. Aanvullende informatie kan via tags worden toegevoegd aan het object, in dit geval de paddenstoel wegwijzer.
Toevoegen van de paddenstoel wegwijzer aan OSM
Toevoegen van de paddenstoel wegwijzer aan OSM

Een kloon van openstreetmap is beschikbaar via osm.adagia.eu.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *