Rennen om langzamer te lopen

image editor output image768152270 1674246911501 e1675266461497.jpg

Rennen 

Graag sport ik in de natuur, het liefst hardlopen, kilometers maken en tegelijkertijd genieten van de natuur en het wild dat soms voorbijschiet. Vroeger zei ik thuis: “ik ga rennen”, vervolgens noemde ik het “hardlopen” en nu is het in de mode om te zeggen dat je trail-runt. Het komt voor mij allemaal op hetzelfde neer. Op bospaden lopen, door het zand of over de heide heen crossen of als het nodig is door het bos heen om de kortste weg te vinden. In de afbeelding hierboven zie je dat een veld midden in het bos volgelopen is met water vanwege de overvloedige neerslag afgelopen tijd. Tot nu toe zelfs 126 mm regen (en een beetje sneeuw) over 20 dagen tijd. Dat is veel, zelfs voor januari. En dat betekent overstromingen van de Leuvenumse beek waardoor het water de bossen de heidevelden rijkelijk bevloeit. De keerzijde is dat ik een omweg moet maken, maar is hardlopen niet altijd een omweg? 

Reflecteren

Sporten leidt mij af van het werk. Na een tijdje lopen komt mijn hoofd los en maakt het peinzen plaats voor blijde gedachten. Misschien komt dat ook wel door het hardloophormoon endorfine. Een natuurlijk medicijn die de pijndrempel verhoogt en onder andere het immuunsysteem versterkt. Mooi meegenomen dus.

Het lopen geeft me de mogelijkheid om te reflecteren. Wat heb ik deze week nu eigenlijk gedaan? Wat ging goed en wat had ik beter kunnen doen? Wat doe ik met de feedback van mijn collega’s? Hoe houd ik de focus op het einddoel en hoe houd ik energie voor de ambitie die we dit en volgende jaren mogen invullen? Hoe schalen we op in resourcing en blijven we in control?

In het Leadership Team (LT) op mijn werk bij de Volksbank, hebben we vorige week gesproken over visie, hart en groei. Onderdeel van de visie op ons (eigen/persoonlijke) leiderschap is dat we ruimte inbouwen voor reflectie. Ieder op zijn eigen manier. We hebben ons voorgenomen om een dagdeel per maand aan reflectie te besteden. Dat is niet veel maar het is een eerste stap. 

Definition of Done

Dinsdagavond zijn we met het LT aan tafel gegaan om onder het genot van een aantal gerechten elkaar beter te leren kennen. Eenieder nam de gelegenheid te baat om te vertellen wat we nog niet over haar of hem wisten. Of om te vertellen wat haar of zijn Definition of Done is voor 2023. Mijn DoD ziet er als volgt uit:

  • De dialogen (wat doen we in welke dialoog), de deelname aan de dialogen (wie zit in welke dialoog), de communicatie naar de Hub (wat vertellen we over de dialoog) en de tooling (hoe hebben we overzicht in jira) is in opzet en bestaan gereed per eind Q1 – en is effectief in werking per Q3 2023.
  • Het LT ontwikkelprogramma wordt georganiseerd voor/door en ervaren voor/door het LT. We zijn aantoonbaar een op elkaar ingespeeld team per Q2 2023 en vragen aan elkaar wat we nodig hebben en hoe we elkaar kunnen helpen.
  • De ‘run’ van de Hub met zijn vele producten en diensten wordt netjes conform afspraak of SLA afgeleverd. De ‘change’ wordt opgeleverd conform roadmap en de bekende tijdslijnen. 

Smart simplicity

Nadat mijn laptop woensdagavond zo traag geworden was, dat het aanklikken van de microfoon in Teams meer dan 10 seconden duurde, heb ik het moedige besluit genomen om aan IT te vragen of ik mijn laptop nu toch echt mag omwisselen. En warempel, de volgende ochtend kan ik mijn G9 laptop ophalen. Daarvoor heb ik een omweg langs Utrecht over want ik moet me om 9 uur melden in Woubrugge voor een VLT leiderschapsdag. We ontvangen van de afdeling Compliance en het bureau &Samhoud een terugkoppeling over de cultuur van de organisatie. Kernboodschap is dat gedrag disfunctioneel kan zijn omdat de context een bepaald gedrag oproept. Ga dus niet meteen het gedrag aanpassen maar kijk eerst naar de context en ga die context aanpassen. 

In groepsgesprekken verdiepen we de problematiek over de cultuur van de bank. We identificeren twee casustieken (casus klantrelatiescore en casus gezichtsherkenning) aan de hand waarvan enkele collega’s uit het VLT gaan oefenen met interventie methodieken onder begeleiding van &Samhoud. Zo slaan we twee vliegen in één klap: we leren hoe de methodieken te gebruiken en we gaan een oplossing vinden voor de casustieken. 

Aan het eind van de dag struin ik de zaal af op zoek naar een boek dat op de stoelen in de zaal was klaargelegd voor het VLT. Zodat we beter zouden snappen dat we problemen in organisaties niet moeten oplossen door de zaak nog complexer te organiseren. Doe dat niet. Doe het anders. Dat heet: ‘smart simplicity’, gebaseerd op zes regels:

  1. Understand what your people do
  2. Reinforce integrators
  3. Increase the total quantity of power
  4. Increase reciprocity
  5. Extend the shadow of the future
  6. Reward those who cooperate

Het boek ligt inmiddels op mijn bureau. Klaar om te lezen om er later een blog over te schrijven. 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *