Het weer in april 2023

groote water
Zeer nat en afwisselend weer

Normaal is april de droogste maand van het jaar met gemiddeld 42 mm neerslag in KNMI station De Bilt en 46 mm in station Deelen. Deze maand was net als de vorige maand nat: er viel 95 mm in Ermelo. De natste dag was op 24 april (17 mm regen). Het KNMI maandoverzicht zegt hierover: “Het natst was het op de Veluwe met plaatselijk bijna 100 millimeter. Deelen was het natste KNMI-station met 87 millimeter. Het minst nat was het in delen van Groningen, Zeeland en Limburg met circa 50 millimeter, in Westdorpe viel 47 millimeter. De Bilt registreerde 67 millimeter, tegen 42 millimeter normaal. Het was overal natter dan normaal.”

Het KNMI meldt verder nog iets opmerkelijks: “Met 66 millimeter gemiddeld over het land (op basis van de automatische weerstations) was april een natte maand, normaal valt er 40 millimeter. Daarmee was het de derde natte maand van dit jaar, na januari en maart. Met een gemiddelde neerslagduur van 59 uur regende het ook beduidend vaker dan normaal (37 uur). In tegenstelling tot de voorgaande jaren is er dan ook geen sprake van droogte. Het neerslagtekort bedroeg aan het einde van de maand 5 millimeter, circa 20 millimeter natter dan het klimatologische gemiddelde.” Nog steeds wordt een neerslagtekort gerapporteerd….!

Het was tevens aan de koele kant bij een gemiddelde temperatuur bedroeg 8,4 °C tegen 8,9 °C in Deelen en 9,2 °C in De Bilt. De maand april startte zonnig (zie ook grafiek over zonne-energie) met maximumtemperaturen tussen 9°C en 11°C. Het vroor in de nachten licht met -3,2°C in de vroege ochtend van 4 april.

statistics weather station P41 Ermelo April 2023
Tabel Kerngegevens van het weer in april 2023 bij weerstation P41_Ermelo

 

Zoals vaker getoond, was het overvloeiïngsgebied van het Groote Water als gevolg van de vele neerslag in maart volgelopen zoals blijkt uit onderstaande foto.

zicht op de volgelopen vlakte van het groote water
Figuur 1 Zicht op de volgelopen vlakte van het groote water
Zonne-energie

De opgewekte hoeveelheid zonne-energie bedroeg in december 321kWh.

Figuur 2 Opgewekte zonne-energie april 2023 (kWh)
Figuur 2 Opgewekte zonne-energie april 2023 (kWh)
Grafieken
Toelichting bij de grafieken

Klik hier om het pdf-document te downloaden voor een toelichting bij elke grafiek.

Wil je meer weten over andere maanden, kijk dan op de pagina het weer in Ermelo waar we de actuele waarnemingen en die van de afgelopen 7 dagen voor weerstation P41-Ermelo bijhouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *