Vrije tijd op de Veluwe

beekhuizer zand zandverstuiving
Actief op de Veluwe

Een mooie plek om op vakantie te gaan in eigen land, is en blijft de Veluwe. Mocht je in Ermelo of in de buurt zijn, dan is er genoeg te doen op sportief gebied, zoals het klimbos in Ermelo, stand-up pedalling en zeilen bij Strand Horst op het Veluwemeer, mountain-biken in de bossen of trail-runnen over de heide- en zandvlaktes.

Zandverstuiving

Over trail runnen gesproken: het is niets anders dan hardlopen, maar dan op zandpaden, mountainbike paadjes of zompige klompenpaden. Al rennend kun je ultiem genieten van de bossen, de zandverstuivingen en de heidevelden. Het Beekhuizer Zand is een grote witte zandvlakte waar je kriskras je eigen route naar believen kunt uitstippelen. Als het warm is, zie je de luchtspiegelingen in de verte voor je op en neer dansen.

informatiebord gemeente harderwijk over het Beekhuizerzand
Informatiebord gemeente harderwijk over het Beekhuizerzand

Je hebt kans om de zandhagedis tegen te komen of de leeuwerik te zien ‘bidden’ in de lucht. De temperatuur kan in de zomer op een zonnige dag oplopen tot 50 graden (ja, inderdaad in de schaduw). Wanneer je van de zandverstuiving de omliggende bossen binnenloopt, dan merk je het verkoelende effect van de bomen.

beekhuizer zand zandverstuiving
Zandverstuiving van het Beekhuizerzand
Leuvenumse beek

Zo dor en droog als de zandvlakte is, zo nat kan het zijn bij de Leuvenumse beek die enkele kilometers verder van de zandverstuiving af ligt. Een beek die midden in de Veluwe ontspringt. Het vreemde is dat het water niet wegzakt in het zand, zoals overal op de Veluwe het geval is. De beek stuit hier op een laag van keileem, die daar is achtergebleven als gevolg van gletsjers gedurende de grote ijstijd. De beek is een graadmeter voor hoe nat of hoe droog het weer is geweest. De foto hieronder laat zien dat het water nog net stroomt. Het is dan ook een dorre boel geweest dit voorjaar. Maar als het flink geregend heeft, dan staat het water tot aan de voet van de bomen.

Leuvenumse beek bij weinig waterafvoer
Leuvenumse beek bij weinig waterafvoer
Wild spotten

Je hebt grote kans om bij de beek wild tegen te komen. Met name in de ochtend- of avondschemering heb je de beste mogelijkheden. Het is geen zeldzaamheid om wilde zwijnen, edelherten of reeën te spotten. Een vos of das laat zich lastiger zien maar ook deze leven in de bossen. Indrukwekkend is het gebrul van de mannetjes die in de bronsttijd (september en oktober) met hun lokroepen proberen de aandacht van de hindes te trekken. Degene die het hardst en het meest brult, is het meest krachtig en dus interessant voor de hindes. Het is een sinister en spookachtig geluid: oerkrachten van de natuur.

Natuurlijk hoef je niet te rennen om wild te zien. Je kunt ook met de auto komen. Parkeer de auto dan bij de restaurants De Zwarte Boer of het Roode Koper (Leuvenum bij Ermelo), en je kunt op een van de uitgezette wandelpaden genieten van flora en fauna. Veel plezier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *