Je eigen cloudservice

hoe maak ik mijn eigen cloud service via de Synology NAS?,drive
Backups en synchroniseren

Backups maken is een fluitje van een cent. De NAS is er namelijk voor gemaakt. Je kunt backups maken op basis van een schema, ’s nachts of overdag. Omdat de NAS een via netwerk bereikbare harde schijf is, kun je deze als een eigen persoonlijke cloud inrichten. Benaderbaar voor apparaten via het thuisnetwerk maar ook via internet wanneer je onderweg bent, bij familie, op het werk of bij een klant. Besturingssystemen voor Windows, Mac of Linux worden door Synology ondersteund.

Persoonlijke clouddienst

Met het pakket Drive maak je een persoonlijke clouddienst waarin je al je bestanden bewaart. Deze benader je overal vanaf je computer, tablet of telefoon. Bovendien synchroniseert Drive je bestanden, dus wanneer je een bestand aanpast, dan voert Drive de aanpassing naar alle aangesloten apparaten die via de app Drive verbonden zijn aan de NAS.

Je kunt er ook voor kiezen om alleen die bestanden te synchroniseren wanneer je deze nodig hebt (ophaalt) of bewerkt en weer opslaat. Je kunt bepalen welke mappen moeten worden gesynchroniseerd of bepaalde uitsluitingen van soorten bestanden aanbrengen zoals afbeeldingen, video’s of grote bestanden.

Geschiedenis

Van de bestanden wordt automatisch een backup bewaard. Wanneer je toch een eerdere versie van het bestand terug wilt zetten dan kan dit via de geschiedenis in Drive. Synology zegt via een zogenaamde Intelliversioning-algoritme er voor te zorgen dat alleen de belangrijkste wijzigingen gedurende een langere periode in beeld worden gebracht. Dus versies met kleine, recente wijzigingen worden overgeslagen wanneer er meer dan 32 versies van het bestand (inmiddels) bewaard worden.

Backup en uitbreiding van de synchronisatie faciliteiten
  • Het pakket hyper backup geeft de mogelijkheid om backups te maken van de (gedeelde) mappen op de NAS naar een externe clouddienst of een tweede NAS.
  • Synology Drive Sharesync is het pakket waarmee de synchronisatie tussen twee NAS diskstations kan worden ingesteld.
  • Met gedeelde mapsynchronisatie, een optie die beschikbaar is in het configuratiescherm, kun je ook bepalen welke mappen gesynchroniseerd moeten worden naar een externe harde USB schijf of NAS.
  • Een vierde optie is om via zelf in het configuratiescherm aangemaakte taakplanner scripts taken in te stellen zodat je een kopie wegschrijft naar een externe map, USB schijf of netwerkapparaat. DS218 en maken maandelijks een kopie (zoals hieronder beschreven) naar de usb-harde-schijf die verbonden is met de NAS. Hiervoor moet je toegang hebben tot het besturingssysteem. Maak een command aan om te synchroniseren: rsync -avz –delete [pad van brondirectory] [pad naar bestemmingsdirectory] met behulp van voorgaande link. Plaats de taakplanner bestanden in een aan te maken map Cron onder Volume1. Kopieer de bestandsnamen inclusief pad in de het .sh document (tekstbestand). Zorg ervoor dat het command gelijk is aan:
rsync -avz –delete [pad van brondirectory] [pad naar bestemmingsdirectory].

De delete optie zorgt ervoor dat in bron verwijderde bestanden worden verwijderd op de bestemming. Het command sla je op in een tekstbestand met als achtervoegsel <.sh>. De taak die je in de taakplanner aanmaakt, dient naar dit .sh bestand te verwijzen.

DS Cloud

Nu de geheugencapaciteit van de telefoons groter geworden is, kun je ook een synchroniseerbare map op je telefoon instellen zodat je altijd de recente bestanden bij de hand hebt. Mocht je bestanden op de telefoon bewerken, dan synchroniseert DS Cloud dit direct naar de NAS toe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *