Het weer in juli 2023

storm poly
Vooral te nat

De gemiddelde temperatuur was met 18,2 °C tegenover het klimaatgemiddelde 17,5 °C (tijdvak 1981-2010) normaal te noemen. Dat was echter niet in overeenstemming met de indruk die juli achterliet. Het was een maand met een zware zomerstorm en met veel nattigheid. Er viel 147 mm neerslag waarvan 38 mm op de laatste dag van de maand.

Zeer zware zomerstorm Poly

Het KNMI gaf weercode rood af voor de zomerstorm Poly die op 5 juli over Nederland heen trok. Het KNMI berichtte hierover als volgt:

Storm Poly kwam in de ochtend van 5 juli aan land bij de Noord-Hollandse kust, waar op het KNMI-station IJmuiden een uurgemiddelde wind van 11 Bft (zeer zware storm) en zeer zware windstoten tot 146 km/uur zijn gemeten. De storm trok vervolgens noordoostwaarts over het land. In Noord-Holland, Flevoland, Friesland en het IJsselmeergebied stond code rood uit. In Zuid-Holland, Groningen, Drenthe en Overijssel gold code oranje en in de rest van het land code geel. Op basis van het stormgetal komt Poly op de zevende plaats in de lijst met zwaarste zomerstormen sinds 1970.

De storm dropte 26 mm regen in Ermelo.

Weersverbetering van korte duur

Vrij snel daarna knapte het weer op en werd het op 8 juli en 9 juli 35,6 °C respectievelijk 34,4 °C. Dat was evenwel van korte duur. Daarna werden de tropische waarden verbannen naar het zuiden van Europa.

statistiek juli 2023
Tabel Kerngegevens van het weer in juli 2023 bij weerstation P41_Ermelo
Zonne-energie
chart
Figuur: Opgewekte zonne-energie juli 2023 (kWh)

Met de zeventien zonnepanelen (elk 250Wp) werd voor 368 kWh aan zonne-energie opgewekt. In vergelijking met de voorgaande maanden mei en juni betekent dit een kwart minder productie. Een gevolg van de somberheid die gepaard ging met de vele regenfronten die overtrokken.

Grafieken

 

Toelichting bij de grafieken

Klik hier om het pdf-document te downloaden voor een toelichting bij elke grafiek.

Wil je meer weten over andere maanden, kijk dan op de pagina het weer in Ermelo waar we de actuele waarnemingen en die van de afgelopen 7 dagen voor weerstation P41-Ermelo bijhouden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *