Het weer in november 2023

groote water kleina
Aan de zachte kant met vrijwel elke dag regen

Er viel 172mm neerslag die gelijkmatig verdeeld was over de gehele maand november. Gemiddeld viel er 5,7 mm bij een gemiddelde afwijking van 4,8mm. Er was slechts één dag dat het niet regende en dat was op 17 november.

Het te midden van de Leuvenumse bossen ingesloten veld, het Groote Water – een toepasselijke naam – overigens was voor de tweede keer dit jaar ondergelopen. En goed ook: de achterzijde van het veld stond circa een meter onder water. Het Groote Water is tegenwoordig een inzijgingsgebied dat als overloop van de Leuvenumse beek gebruikt wordt om overtollig water te laten bezinken. Natuurmonumenten en waterschap Vallei en Veluwe zijn initiatiefnemers van het project om de Leuvenumse beek natuurlijker te laten stromen. Men stortte zand op de beekbodem en voegde houtpakketten toe, zodat het zand niet meteen wegspoelde. Hierdoor konden nieuwe waterloopjes ontstaan. In tijden van veel neerslag overstromen vele hectares bos en velden, waaronder het Groote Water. Het gebied is niet toegankelijk voor wandelaars.

Ondergelopen Groote Water (Leuvenumse bossen)
Ondergelopen Groote Water (Leuvenumse bossen)

De temperatuur was gemiddeld 7,0 °C in Ermelo. Dat is aan de zachte kant. Het klimaatgemiddelde ligt bij 6,7 °C in De Bilt, 6,1 °C in Deelen en 6,5 °C in Lelystad. De gemiddelde temperatuur in Ermelo lag overigens in november 0,8 °C lager dan in De Bilt. Een dergelijk groot verschil in temperatuur heb ik nog niet eerder gezien. Aan het einde van de maand zakten de temperaturen richting 0 °C als gevolg van een arctische stroming die vanuit het noordwesten koude onstabiele lucht aanvoerde.

Op 2 november trok storm Ciaran langs die langs de kust in het westen 9 Bft opleverde. In Ermelo kwam de wind tot een kracht van 4 Bft. Dat is dan wel tussen de bomen in Ermelo-Noord.

statistiek november 2023 p41 ermelo weer
statistiek november 2023 p41 ermelo weer
Zonne-energie
Opgewekte zonne-energie november 2023 (Wh)
Opgewekte zonne-energie november 2023 (Wh)

De zon bleef geregeld verscholen aan dikke wolkendekken. Er is 64 kWh aan energie opgewekt. Dat is mager.

Grafieken

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *