Het weer in december 2023

hulshorster zand nat
Te zacht, te nat en te somber

December sloot het jaar in stijl af. Veel regen en te zacht. Nog niet eerder is zoveel neerslag in Nederland gevallen. Op de Veluwe en dus ook in Ermelo was de regenval het meest overvloedig. Bijna 1300mm is gemeten, waarover meer in het jaaroverzicht 2023. Deze maand is 158mm afgetapt. Doorgaans in de vorm van regen en in het begin van de maand ook in de vorm van sneeuw.

statistiek december 2023 p41 ermelo weer
statistiek december 2023 p41 ermelo weer

Met een gemiddelde temperatuur van 6,1°C was december zeer zacht, normaal is 4,2 °C in De Bilt. Er waren vijf vorstdagen met een minimumtemperatuur lager dan 0 °C. Volgens het KNMI zou een normaal aantal vorstdagen elf bedragen. Er waren geen ijsdagen, normaal zijn dat er 1,8.

Storm Pia

Het was een komen en gaan van depressies. Op 21 december trok storm Pia langs. De maximale windkracht op P41_Ermelo was 3 beaufort. Aan de noordkust bereikte de noordwestenwind stormkracht, 9 Beaufort. Er ontstond hoog water op de Noordzee voor de Nederlandse kust. Alle stormvloedkeringen aan de kust werden gesloten. De Maeslantkering (in de Nieuwe Waterweg) werd voor het eerst in zijn bestaan voor hoog water gesloten. Zo’n sluiting is een automatisch proces op basis van de verwachte waterstand (bron: KNMI).

Zonne-energie
Opgewekte zonne-energie december 2023 (Wh)
Opgewekte zonne-energie december 2023 (Wh)

Er is 29 kWh energie opgewekt met de zeventien zonnepanelen. Het was een zeer sombere maand.

Grafieken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *