In de vorm van uittreksels of een korte samenvatting geeft deze pagina een overzicht van boeken, die in willekeurige volgorde gepresenteerd zijn.

The hidden life of trees (Peter Wohlleben)

Als ik in het bos hardloop, ben ik vaak aan het kijken naar de bomen. Hoe oud zou die boom zijn? Hoe kunnen die twee bomen zo met elkaar verstrengeld zijn? Krijgt die boom wel voldoende licht? Wat gebeurt met al die eikeltjes die elk jaar vallen? Waarom wordt de bladerenlaag niet dikker en dikker elk jaar? Lees verder.

De eeuw van de macht, Europa 1815-1914 (Richard J. Evans)

In ‘De eeuw van de macht; Europa 1815-1914’ geeft historicus Richard J. Evans een overzicht van de Europese geschiedenis van de negentiende en vroege twintigste eeuw. In deze samenvatting vermeld ik de opvallende punten of inzichten uit het boek. Ik heb hierbij veel gebruik gemaakt van teksten uit het boek. Lees verder.

Appeasement (Tim Bouverie)

In Appeasement geeft Tim Bouverie een beeld bij de aanloop naar de tweede wereldoorlog. Achteraf is het makkelijk praten, maar dit boek dwingt je om in de tijdgeest van de jaren dertig te kruipen en te beleven hoe de spanning aanvoelde. Het boek laat zien hoe ver de democratische regeringen bereid waren te gaan om oorlog met Duitsland te voorkomen. Boeverie beschrijft de jaren van besluiteloosheid, van pappen en nathouden en van heulen met Duitsland. Lees verder.

Nederland op de drempel van een nieuwe tijd. Een stip op de wereldkaart, meer is het niet. En toch is Nederland al 400 jaar één van de meest succesvolle landen ter wereld. Wat is het geheim? En hoe wordt voorkomen dat deze succesformule uitgewerkt raakt? Cees van Lotringen duikt in ‘Tot hier en nu verder, Nederland op de drempel van een nieuwe tijd’ zowel in de nationale- als in zijn eigen (familie)geschiedenis om hierop een antwoord te geven. Hij beschrijft de langdurige karaktertraining die aan de Gouden Eeuw heeft bijgedragen en vergelijkt deze met de huidige naoorlogse periode van vrede, stabiliteit en hoge welvaart.

Maar net als toen wordt deze bloeiperiode ook nu bedreigd door een combinatie van sterk toenemende kans- en inkomensongelijkheid, moreel verval en veranderende machts- en krachtsverhoudingen in de wereld, Nederland staat op de drempel van een nieuwe, revolutionaire tijd, één waarin ons eeuwenoude wereldbeeld op de schop gaat.

Uit het Zuiden (Carine Crutzen)

Na het overlijden van haar ouders besluit Carine Crutzen, afkomstig uit Heerlen, een boek te schrijven over haar herinneringen. Ze vertelt zelf het verhaal in het luisterbroek en zingt zelf de liedjes die ze tijdens haar kinderjaren beleefd heeft. Het is een roman die de tijd uit de jaren zestig en zeventig in Zuid-Limburg goed beschrijft. Lees verder.

’t Hooge nest (Roxanne van Iperen)

Roxanne van Iperen woont met haar familie in villa ’t Hooge Nest in ’t Gooi. Ze ontdekt hier dat haar woonhuis tijdens de Tweede Wereldoorlog dienst gedaan heeft als een onderduikvilla. Ze schrijft er een spannend boek over dat de sfeer tijdens de oorlog levendig beschrijft. Een verhaal over een familie die moed heeft om met gevaar voor eigen leven het leven van anderen te redden. Lees verder.

Het innovatieplatform – Innoveren in het centrum van de macht (Frans Nauta)

Dit boek beschrijft op een persoonlijke manier hoe de overheid innovatie wilde stimuleren door middel van een innovatieplatform. De secretaris, Frans Nauta, schreef er een uitermate kritisch boek over. Ik vond dit wel meevallen. Zeker, Nauta kraakt kritische noten over de deelnemers aan het platform, het proces om te komen tot het platform, het gebrek aan slagvaardigheid en de rol van de minister-president als voorzitter. Maar ook geeft de auteur goede lessen mee. Lessen over persoonlijk leiderschap, innovatie en procesmanagement. Hierbij geef ik mijn aantekeningen terug met de vraag: wat kan ik hier zelf uit leren? Lees verder.